Tarihte Yolculuk: Ordu Tarihte Yolculuk: Ordu - Manevihanem

Tarihte Yolculuk: Ordu

Tarihte Yolculuk serüvenimize Karadeniz bölgemizin sahil şeridinde bulunan Ordu şehrimizle devam ediyoruz. Yolcuğumuzun yeni durağı Ordu’nun Selçuklu-Osmanlı dönemi tarihi yapılarını inceleyeceğimiz bu yazımızda kimi zaman bir camiye, kimi zaman bir hamama uğrayacağız. Yolları birbirine bağlayan köprüden geçip, bir çeşme başında soluklanıp serin sular içeceğiz. Haydi hep birlikte yolculuğumuza başlayalım.

 


Saray Hamamı

Saray Hamamı

Ünye ilçesinde bulunan bu hamamın yapımında moloz taş kullanılmış ve yığma yapım sistemiyle inşa edilmiştir. 19.yüzyılın başlarında Süleyman Paşa Sarayı Külliyesinin bir parçası olarak yapılmıştır. Süleyman Paşa bu hamamı saray halkı ve misafirlerin kullanımı için yaptırdığından Saray Hamamı adını almıştır. Doğu-Batı yönlü yerleşkeye sahip yapı tek kattan oluşmaktadır ve dıştan dikdörtgen şeklindedir. Güney cephesindeki çift kanatlı kapıdan soğukluk kısmına girilir, bu kısmın batısında ise ılıklık, onun devamında da sıcaklık bölümü bulunmaktadır. Önceleri kilise olarak da kullanılan yapı, 2017 yılındaki Restorasyondan sonra hamam olarak kullanılmaya devam etmektedir.

 


Tekke (Kargılı) Cami

Tekke (Kargılı) Cami

Çaybaşı ilçesinin Kargalı mahallesinde bulunan caminin 19.yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. İnşası Çayır camisine benzemektedir, bu sebeple Çayır cami şadırvanında yer alan Hicri 1281 ve 1288 (M 1864-65 ve 1871) yıllarında inşa ettirildiği düşünülmektedir. 1905 yılında önemli bir tadilat gören caminin 1985 yılında hariminin kuzey duvarları kaldırılmış ve kuzey revak iç mekana dahil edilmiştir. Fakat günümüzde bu cami ibadete açık değildir.

 


Oluklu Çeşme

Oluklu Çeşme

Kabadüz ilçesinin Harami köyü Oluklu mahallesinde bulunmaktadır. Kaynak suyu suyu ile beslenen bu çeşme şu an  hâlâ Ordu halkının su ihtiyacını karşılamaktadır. 200 yılı aşkındır kesintisiz akan çeşme, kare kaide üzerine inşa edilmiş olup silindirik formdadır. Yontma taşlarla örülü dört cepheli çeşmenin dört adet lülesi mevcuttur. Konik şekilli üst kısmının bir alt sırasında kitabesi yer almaktadır. Kitabeye göre Hicri 1285 (M 1868) yılında yapılmıştır. Üzerinde Osmanlıca yazı ve tuğra bulunan oluklu çeşme, 2003 yılında ‘kültür varlığı’ olarak tescillenmiştir.



Akoluk Köprüsü

Akoluk Köprüsü

Ulubey ilçesinin Akoluk köyünde bulunan bu köprünün 19.yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Tahmini 150-200 yıllık olan Akoluk köprüsü yaklaşık 41 metre, genişliğİ ise 3,5 metredir. Kagir olarak inşa edilmiş olup beş mesnetli ve dört gözlüdür. Kuzey-Güney yönlü yerleşkeye sahiptir, kemer ayakları ana kayaya oturtulmuştur. Yuvarlak ve sivri kemerlere sahip olan köprünün yapımında malzeme olarak kesme taş ve moloz kullanılmıştır. 2012 yılında Samsun Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

 


Aziziye (Yalı) Cami

Aziziye (Yalı) Cami

Sultan Abdülaziz döneminde ahşap malzemeyle inşa ettirilen cami zamanla yıkılmaya başlamıştır. Hicri 1310 (M 1892/1893) yılında ise Kadızade Hasan Efendi tarafından kesme ve moloz taşla yeniden yaptırılmıştır. Üç katlı bu yapının içten üst örtüsü düz tavandır ve ahşap malzemeden yapılmıştır. Dıştan üst örtüsü ise dört yönde kırma çatı şeklindedir. Giriş kapısı iki kanatlı ve ahşaptır, kapı çerçevesinde bitkisel motifli süslemeler bulunmaktadır. Girişin önünde iki tane dikmeyle taşınan sundurması mevcuttur. Caminin harimine giriş, kuzey ve batı yönlerinde bulunan açıklıklardan sağlanmaktadır. Kuzey cephesi girişi basık kemerli açıklığa sahiptir, batı cephesi girişi ise yuvarlak kemerlidir. Minberi eğimli ve yüksektir, pencere ve kapı kenarları ovaldir.


Cennet vatanımızın güzide şehirlerinden biri olan ''Ordu'' yazımızın da burada sonuna geldik. Şehirlerimizin tanıtımına katkıda bulunmaya çalıştığımı bu serüvenimizde hep beraber öğrenmeye devam ediyoruz. Bir sonraki şehrimizde buluşmak ümidi ile, baki muhabbetle...

Yazan: Ayşenur Çakmak

Yorum Gönder

0 Yorumlar