Edebiyatın İçinde Edebiyatın İçinde - Manevihanem

Edebiyatın İçinde


  Yüzyıllardır insanların fazlasıyla içinde olup da, bir o kadarda boş verdiği ve ilgi göstermediği bir alanı incelemeye ne dersiniz? O vakit gelin enine boyuna edebiyatı konuşalım sizlerle.

 

 Edebiyat Nedir?

 Edebiyata olay, duygu ve düşünceleri dil vasıtası ile (tabi biraz da süsleyerek) ifade etme sanatı desek yanlış olmaz. Hal böyleyken bu sanat türünün bu kadar ilgisiz kalması da ayrı bir inceleme konusu olsa gerek. Bir büyüğüme ''Edebiyat sizin için ne ifade ediyor? Nedir?'' diye sorduğumda bana ''Edebiyat benim için ekmek gibi, su gibi bir şey'' demişti. işte o zaman tam manasıyla daha da iyi anladım ki, edebiyat ekmek ve su kadar mühim bir mesele. Velhasıl konuyu fazla dağıtmamak gerek. Edebi eserler kaleme alan kişilere de bizler ''Edebiyatçı'' diyoruz. ''Edebiyatın tanımı nedir?'' diye soracak olursanız da edebiyatçılar tarafından ortak bir kanıya varılmış tanım mevcut değil. Edebiyatın tanımına kısaca ''Senin hissettiğin şeydir.'' demek doğru olsa gerek.

 

Edebiyatın içinde nasıl olunur?

 Hepimiz aslında bu büyük geminin içindeyiz. Bunun farkına varan insanlar var ama varamayanlar maalesef daha çok. Hadi gelin bir düşünelim, güzel ve şirin bir köy, kasaba ya da bir ilçede büyüdünüz diyelim. Sonrasında hayat meşgalesinden ötürü farklı yerlerde yaşamaya mahkum oldunuz ve aylarca hatta yıllarca memleketinize gidemediniz. Bir gün bir fırsat çıktı karşınıza ve memleket yollarına düştünüz. O yolda giderken aklınızda olan düşünceleriniz ve hissettiklerinizde kelimeler dilinize dökülür ya hani ya da  anlatırsınız ya memleketinizi göremeyen çocuklarınıza, işte bu bana göre edebiyatın ta kendisidir. Edebiyatın içinde nasıl olunur demeye gerek var mı ki dostlar? Bizler zaten onun içinde yaşamaktayız.

 

 Değerli dostlar, edebiyatı kenara attım sanmayın, o her zaman sizlerle ve siz ne kadar inkar etseniz de olmaya devam edecek. Velhasıl dostlar, gelin yazımızı  Suut Kemal Yetkin'in edebiyat ile ilgili şu güzel dizeleri ile bitirmiş olalım;

''Yaşamı güzelleştiren, insanı hayata bağlayan, öz duygularla zenginleştiren EDEBİYATTIR.''

 

Baki Muhabbetle...

 YAZAN:

MUHAMMED ENES YENİDÜNYA


Yorum Gönder

0 Yorumlar