Tarihte Yolculuk: Kırşehir Tarihte Yolculuk: Kırşehir - Manevihanem

Tarihte Yolculuk: Kırşehir



CACABEY CAMİİ (MEDRESESİ)

Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır. Sonradan camiye çevrilmiştir. Birkaç kez onarılmış halada devem etmekte olan ve minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında “cıncıklı” camii olarak'da bilinmektedir. Medrese kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır. İki eyvanlı kapalı avlulu medreseler gurubuna girmektedir. Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet vermiştir.  Yapının köşelerinde bulunan roket biçimli köşe payandaları dikkati çekmektedir. Minarede uygulanan üç farklı tuğla örgü sistemi Anadolu'daki tek örnektir. Cacabey camiinin sol bitişiğinde ise Cacabey’e ait bir türbe bulunmaktadır.


AŞIKPAŞA TÜRBESİ

 Kırşehir Merkez Aşık Paşa Mahallesinde yer almaktadır. Ertan'a veziri Alaattin Alişahruhi tarafından yaptırılmıştır.  1333 tarihli türbe tamamen mermerden yapılmış olup, asimetrik uzun cephesi, Kırgız çadırına benzeyen kubbesi, yana alınmış dar ve uzun portali ile Selçuklu mimarisinden farklılık göstermektedir.


KESİKKÖPRÜ


Kesik köprü köyünde, MERGEFORMAT üzerinde kurulu olan köprü 1268 yılında Anadolu Selçukluları tarafından Kesikköprü kervansarayı ile birlikte yaptırılmıştır.17. Ve 18.yy. da eşkıyalar tarafından köprü üzerinde kervan yollarının kesilmesinden dolayı bu adı almıştır. Kesik Köprü'nün Aksaray tarafında namazgah bulunmaktadır. Osmanlı dönemine ait kitabe altında da basit yuvarlak nişten oluşan mihrap ter alır. Kırşehir ile Konya’yı birbirine bağlamak için yapılan köprü Türk mimarisinin önemli eserlerindendir. Kesikköprü 400 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 13 gözlü olup gözler sivri kemerlidir. Köprü 1616,1849,1925 yıllarında onarım görmüş olup bugün de halen onarım çalışmaları devam etmektedir.


KIRŞEHİR KALESİ

Kırşehir’in ortasında akan Kılıçözü çayının yanı başındaki yığma tepeye, halk “Kale” demektedir. Yığma şeklinde oluşan höyüğün yüksekliği 30 m.dir. 10 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Bu tepenin 4. yy. da Bizans imparatoru tarafından oluşturulduğu sanılmaktadır. Kadı Burhanettin’in Osmanlılara karşı tamir ettirdiği kaleden bugüne hiçbir şey kalmamıştır.

 

AFLAK BABA KÜMBETİ

Kırşehir'in Mucur ilçesinde bulunan Aflak Baba Kümbeti, Altınyazı Köyü'ndedir. Tek katlı kümbet, güneyden kuzeye doğru inen bir yamaçta bulunmaktadır. Köşeleri pahlı kare gövde üzerinde yükselen kümbet, içten kubbe, dıştan piramidal külahla örtülüdür. Selçuklu mimari özellikleri gösteren kümbet tamamen yenilerek kesme taştan yapılmıştır. Altın yazı köyü içerisinde bulunmaktadır. Köşeleri pahlı kare gövde üzerinde yükselen kümbet, içten kubbe, dıştan piramidal külahla örtülüdür. Selçuklu mimari özellikleri gösteren kümbet tamamen yenilerek kesme taştan yapılmıştır. Türbenin içerisinde bir mezar taşı ve taşın gövdesinde bir yazı bulunmaktadır.

Okunuşu ise şöyledir: Ve uhra tuhıbbuneha nasrun minallahi ve fethun garibun ve beşşiril’mu’minine.(Saf Suresi 13.ayet).

Anlamı ise: “Seveceğiniz başka bir kazanç daha var: Allahtan bir yardım ve yakın bir fetih (Mekke’nin fethi) (Ey Muhammed!) Müminleri müjdele!”


Yazan: Elif Yağmur



Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Az bilinen yerler ile ilgili yazdığınız yazılar çok faydalı ve gezmek isteyenler, merak edenler için rehber niteliğinde, kaleminize sağlık 🙏 ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmeniz bizleri ziyadesi ile memnun etti. Okuyup, ilgi gösterdiğiniz için bizler teşekkür ederiz :)

      Sil