Tarihte Yolculuk: Van Tarihte Yolculuk: Van - Manevihanem

Tarihte Yolculuk: Van

 

VAN

 Merhabalar tarihte yolculuk serüvenimizin bugün ki durağı, doğunun incisi lakabı ile de tanınan ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan, bununla beraber birçok eseri hanesinde bulunduran, kadim şehrimiz 'Van'. Bugün burada Van’ın Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze iz bırakan tarihi eserlerini mercek altına alacağız.


HOŞAP KALESİ

Van'ın Gürpınar ilçesinde Hakkâri karayolu üzerindeki Hoşap(Güzelsu)’da yer almakta olan bu kale, Gürpınar ilçe merkezine 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Hoşap suyunun kuzeybatısında iç kale ve dış kale olmak üzere sarp ve dik bir kaya kütlesi üzerine kurulmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda Urartular tarafından kurulduğu bilinen bu kale, son halini iç kale girişindeki  giriş kitabesine göre Osmanlı devletine bağlı Mahmudi beylerinden H.1052 (1643) yılında Süleyman bey tarafından yapılmıştır. Dış kale kısmı surlarla örülü olmakla birlikte iç kalede kalenin en üst ve doğu tarafında seyir köşkü bunun hemen batısında harem ve en batı uçta selamlık bulunmaktadır. Bunların yanı sıra mescit, zindan, fırın ve sarnıç bulunmaktadır.

Hoşap Kalesi


HÜSREV PAŞA CAMİİ

Şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta olup eski Van’ın Ortakapı mahallesinde bulunmaktadır. Camii'nin giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre 1567 tarihinde III. Murat döneminde, Van Beylerbeyi Köse Hüsrev paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami medrese, türbe ve imaretten oluşan bir külliye içerisinde yer almaktadır. Kare planlı, üzeri kubbe ile örtülü caminin duvarlarında, kesme taş, tromp kullanılmakla beraber, kubbe kısmında tuğla malzemeleri kullanılmıştır. Ve bu eser Mimar Sinan’ın eserleri arasında sayılmakla önemini gözler önüne seriyor.

Hüsrev Paşa Camii


GEVAŞ HALİME HATUN KÜMBETİ

Gevaş ilçesindeki Selçuklu mezarlığının Doğu tarafında bulunmaktadır. 1335 tarihinde Melik İzzettin tarafından kızı Halime Hatun için yaptırılmıştır. İki katlı inşa edilmiş kümbetin cenazeliği kare olup, doğudaki kapısına merdivenle inilmektedir. Üstten piramidal bir külahla örtülmüş olan Kümbet düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir.

Gevaş Halime Hatun Kümbeti




KAYA ÇELEBİ CAMİİ

Eski Van'ın Ortakapı mahallesi’nde surlara yakın bir yerde bulunmaktadır. IV. Murat zamanında Kaya Çelebizade Koçibey tarafından 1660 tarihinde yapımına başlanmış ancak Koçibey'in idam edilmesi üzerine, camiyi 1663 yılında Cem Dedeoğlu Mehmet bey tamamlatmıştır. Cami, kare planlı ve tek kubbeli harim ile kuzeyindeki beş gözlü son cemaat yerinden oluşmaktadır. Osmanlı döneminin önemli yapılarından birini teşkil eden bu cami, iki renkli kesme taşlarla inşa edilmiş, cami cepheleri değişik formlarda pencerelerle hareketlendirilmiştir. Mukarnaslı bir bordürle çerçevelenmiş mihrap ile dönemin mimarisine uygun bir şekilde bitkisel ve geometrik süslemelerle yapılmış minber büyük önem taşımaktadır.

Kaya Çelebi Camii


ULU CAMİ

Eski Van sınırları içerisinde Van kalesine yakın bir konumda yer alan bu cami Selçuklular döneminde 12. yy'da Van gölü çevresinde hakimiyet kuran Ahlatşahlardan 1.Sökmen(1100-1112) ve 2.Sökmen(1128-1185) zamanlarında yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, mihrap önü kubbeli ve çok destekli camiler grubuna girmektedir. Tuğla ve alçıdan yapılmış süslemeler, geometrik bitkisel ve yazı örneklerinden oluşmaktadır. Birçok kısmı tahrip olan bu caminin minaresi, silindirik gövdeli olup şerefeden sonrası yıkılmış vaziyette günümüzde varlığını korumaktadır.

Van Ulu Camii


Tarih de ki yolculuğumuza devam ederken kendimizi Anadolu'nun kadim şehirlerinden Van'da bulduk. Bizler yazarken çok keyif aldık, umarız sizler de okurken ve öğrenirken keyif almışsınızdır. Bir sonraki kadim şehirlerimizde görüşmek ümidi ile, baki muhabbetle...

Yazan: Enes Dellal

Yorum Gönder

0 Yorumlar