Helak Olan Kavimler 1 Helak Olan Kavimler 1 - Manevihanem

Helak Olan Kavimler 1

Helak olan kavimler

Kur’an’da ismi geçen helak olan Kavimlerin helak  oluş sebeplerini incelediğimiz bu yazımızda Nuh, Lut, Semud kavmi gibi sıklıkla duyduğumuz kavimlerden önce daha az duyduğumuz hakkında daha az bilgi sahibi olduğumuz kavimleri ele aldık. Bu kavimler; Fil Ashabı,  Ashabu’l-Karye  Ashabu’s-Sebt, Ashabu’l-Uhdud  Ashab-ı Ress ve Sebe halkı.


Fil Ashabı

Peygamberimizin doğumuna 52 gün kala 571 yılında Mekke’de yaşanan bu olayda Yemen valisi Ebrehe Arabistan’ı hristiyanlaştırmak için bir plan yaptı ve Yemen’in San’a şehrinde Kulleys adı verilen bit tapınak inşa ettirdi. Mekke’den gelen bir grup Ebrehe’nin yaptırdığı tapınağı pisletti. Bunun üzerine Ebrehe filler öncülüğündeki ordusunu toplayıp Mekke’ye doğru ilerledi. Kabe’yi yıkmak istedikleri sırada Ebabil kuşları ordunun üzerine pişmiş çamurdan taşlar attılar. Ebrehe’nin ordusu Kur’an’ın tabiriyle “yenilmiş (çiğnenmiş) ekin yaprağına döndü” helak oldular. Ebrehe ise yaralı olarak Yemen’e döndü ve bir süre sonra orada öldü.


Ashabu’l-Karye

Ashabu’l-Karye (köy); şehir halkı demektir. Yasin suresinin 13-29.ayetlerinde söz edilen şehir halkı kendilerine gelen iki elçiyi yalanladılar. Üçüncü bir elçi gönderildiğinde şehir halkı elçilere: “Sizin yüzünüzden uğursuzluğa uğradık. Eğer vazgeçmezseniz sizi taşlarız, size azap ederiz.” dediler. Şehir halkından biri: “Ey kavmim bu elçilere uyun. Hem ben niye beni yaratana kulluk etmeyeyim ki?” dedi. Halk bu mümini öldürdü, Allah Teala da korkunç bir sesle bu kavmi helak etti.


Ashabu’s-Sebt 

Davud(a.s)’un kavmi olan bu kavmin ismi ‘Cumartesi halkı’ anlamına gelmektedir. Yüce Allah, yahudi kavmine cumartesi günleri balık avlamayı yasakladı. Onlar da bu yasağı çiğnedi. Ağları cuma gecesi atıyorlardı, pazar günü topluyorlardı. Güya hile yaparak cumartesi avlanmamış oluyorlardı. Bu ikiyüzlülüklerinden dolayı, Allah’ın emir ve yasaklarına uymadıkları ve verdikleri sözü tutmadıkları için helak oldular. Bakara suresi 65.ayet ve A’raf suresi 166.ayette “Onlara aşağılık maymunlar olun dedik.” diye bahsedilenler Cumartesi halkıdır.


Ashabu’l-Uhdud

Yemen’de hakimiyet süren Himyeri kralı Zûnüvas Necran bölgesinde yaşayan ve hristiyanlığa inanların hepsini vatan haini sayıyordu. Bu sebepten dolayı Necranlıları yahudiliğe kabule zorladı. Kabul etmeyenler Uhdud adı verilen içi ateş dolu çukurlara atılarak diri diri yakıldı. Kur’an’ı Kerim’de Buruc suresinin 4-7.ayetlerinde anlatılan bu olaydan yakılan hristiyanların tevhid inancına sahip oldukları anlaşılmaktadır. İnanlara yapılan işkencelerden dolayı işkenceyi yapanları Allah Teala lanetlemiştir.


Ashab-ı Ress 

Örülmemiş kuyu halkı demektir. Kaynaklarda hakkında pek fazla bilgi bulunmayan halk, Peygamberleri onları iyiliğe ve doğruluğa çağırdığı halde ona inanmamışlardır. Bir kuyu etrafında yaşadığı düşünülen bu kavim, onlara Allah’ın dinini öğretmeye çalışan peygamberlerine karşı gelmişler ve kuyuya atıp üzerini kapatmışlardır. Bu sebeple kuyu halkı olarak isimlendirilmişlerdir. Furkan suresi 38.ayet ve Kaf suresi 12.ayette bu kavimden bahsedilmektedir.


Sebe Halkı 

Sebe halkı Güney Arabistan’da yaşamıştır. Merib barajını inşa eden bu kavim büyük bir sulama kapasitesine sahipti. Yaptıkları baraj sayesinde elde ettikleri bol miktardaki ürünler ve yerleşim yerlerinin ticaret yolları üzerinde olması onlara refah bir yaşam sürdürüyordu. Sebe halkı zamanla nankörleşmiş, şımarmış ve dinden uzaklaşmışlardır. Bunun üzerine Merib barajının yıkılması sonucunda meydana gelen sel (Arim seli) ile helak olmuşlardır. Arim; set ya da baraj anlamına gelmektedir. Kur’an’ı Kerim’de Sebe ismiyle bir sure bulunmaktadır.

 

Helak oluş sebeplerini incelediğimiz kavimlerde dikkatimizi şu konular çekiyor; Allah’a şirk koşmaları, kibirlenme, toplumda ıslah edicilerin bulunmaması ya da bu kişilerin dikkate alınmamaları ve refah sebebiyle şımarmak.

Bir sonraki yazımızda helak olan diğer kavimlerden bahsedeceğiz. Baki muhabbetle...


Yazan: Ayşenur Çakmak


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar