Yazmanın Faydaları Yazmanın Faydaları - Manevihanem

Yazmanın Faydaları

  Küçük yaşlarda öğreniriz yazmayı, günlük hayat içinde de fark etmeden defalarca kullanırız. Peki hiç yazı yazmanın faydalarını hiç merak ettiniz mi?

Birçok insan için kalem kâğıt sadece eşyayken hiçbir anlam ifade etmezken, bazıları için kalem kağıt bir aşk, bir sığınak, huzuru bulma yeridir. Çoğu insan yazmanın şair eylemi olduğu düşünür. Aslında yazmak için belli bir konu hakkında veya duygu düşüncelerinde emin olunmalı ve akışına bırakılmalıdır. Güzelliği tartışılabilir ama her yazı bir nevi kendini ifade etme biçimidir. Kendinle tartışmanın, beynini kandırmanın, gönlünü kurtarmanın, rahatlamanın en iyi yoludur kendimce.

Güzel geçen bir günden sonra sahil kenarı bir banka oturup fonda çalan Sezen Aksu şarkıları eşliğinde içinden geçenleri yazmak, olmayacak hayalleri kağıda dökmek, kafanda hikayeler canlandırmak ve tabi ki başrolüne kendini koyup geleceğin mükemmel olmasına kendine inandırarak gerçek hayattan, iğrenç dünyadan uzaklaşmak huzur veriyor. Gerçekler yüzüme çarpana kadar defterler içinde yaşamak insanların sahte yüzlerine katlanmaktan daha çok hoşuma gidiyor.


Peki yazmanın faydaları neler?


Sağlıklı İletişim Kurabilme!

Yazmak birçok insanın konuşarak anlatamadıklarını kolayca dışa vurmasına yardımcı oluyor. İnsanlar çevrelerine anlatamadıkları sıkıntılarında çareyi iç dünyalarından kaleme dökerek hem psikolojik hem fiziksel olarak rahatlamakta bulmuşlardır. Yazdıkça da özellikle ikili ilişkilerde kendini anlatabilmeye ve karşımızdaki kişiyi doğru anlamaya başlarız. Bir kitleye hitap ederken kendimizi rahat, heyecana kapılarak saçmalamadan ve jest-mimiklerimizi doğru kullanarak konuşma yetisini kazandırır.


Stresten Kurtulma!

Stres altında kalan kişiler ilk olarak düşünce rahatsızlığından dem vururlar. Kafamızın içinde dönüp dolaşan rahatsız düşünceler daha sonra kendi yanına asık suratlılığı, sürekli eklem, sırt ve baş ağrısını vücuda katmakta. Yazmak, yıllar boyu çare aranan bu rahatsızlıktan kurtulma yollarından en etkilisi olmuştur bence. Zaten olmasa bunca yazar-şair nasıl çıkardı ortaya. Yazı uzmanı Dr. Marc Seifer ‘’ Günde 20 kere ‘ Daha mutlu olacağım’ yazdığınızda bunun etkisini görmeye başlarsınız’’ diyor.


Bilgi Kazancı!

Telefonlarımız ve  bilgisayarlarımızdan uzaklaşmak ‘’burada ki kastım özellikle sosyal medyadan ve saatlerce oyun oynamaktan uzaklaşmak’’ bilgi birikimimizin artmasında önemli bir pay sahibi. Yazmak için araştırmak, okumak, incelemeler yapmak zorunda kalırız. Mesela bir gezi yazısı yazabilmek için görmeniz, incelemeniz, okumanız kısacası hakkında yeterli bilgi donanımına sahip olmanız gerekir. Zamanla da genel kültürünüzün artmasında oldukça etkili olacaktır.


Kıvrak Zeka!

Yazı yazmak beynimizin birçok fonksiyonunu çalıştırarak gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Yazdıkça daha iyi anlama-anlatma becerisini kazanmanın yanı sıra beynimizin daha hızlı çalışmasını, erken yaşlanmamasını sağlarız.


Kalıpları Yıkar!

Yazdıklarınız eleştirilene kadar mükemmel yazdığınızı, sizden iyinin olmadığını düşünürsünüz. Yazılarınızın mükemmel olmadığını, ilerlediğinizde bile eksik olduğunuz yüzüne çarpar. Mükemmellik algınız ve önyargılarınızın yıkıldığını çok net şekilde hissedeceksiniz.


İlham Perinizi Yakalarsınız!

Bir süre sonra yazdıkça yazmak istediğinizi, dur şunu da ekleyim dediğinizi fark edeceksiniz. Özgürce duygu-düşüncelerinizi belirtmek perinizi rahatça yakalamanızda yardımcı olacak. 

Hiçbirimiz annemizin karnından yazar doğmadık. İlk başlarda ağır eleştirilere maruz kalınsa da yazı yazmak okudukça ve deneyim kazandıkça iyiye ilerleyen bir eylem. Yazmak olayları daha iyi değerlendirmemize, giriş-gelişme-sonuç örgüsünü kavrayabilmemize, hayal gücünün gelişmesine, duygularla hareket ettiğimiz zamanlarda doğruyu fark etmemize yardımcı olur.


Yazarların Düşünceleri Neler?

''Okumak, bir insanı doldurur; konuşmak onu hazırlar yazmak ise olgunlaştım.''

Francis Bacon


''Kişinin kıymeti, dilinin altında ve kalemin ucunda gizlidir, onu söz ve yazı, açığa vurur.''

Ali Fuat Başgil


''Yazı yazmayı öğrenmek, her şeyden önce düşünmeyi öğrenmektir.''

Amiel Suche


''Yazmak sanatı, hayatı incelemekle kazanılır.''

Amiel Suche


''Hiçbir kişisel çıkar bulunmadığı zaman; iyi yazılır, iyi düşünülür.''

Andre Gide


''Söyleyeceğiniz sözü yazmak, sizi düşünmeye ve düşüncelerinizi tasfiyeye sevk eder.''

Dale Carnegie


''Ancak yazıya geçmiş düşüncenin değeri vardır; geri kalanlar boş çırpınmalardan, rüzgarın alıp götürdüğü bir saatlik hayallerden, başka bir şey değildir.''

Emile Zola


''İnsan yazarken sadece anlaşılmak değil, muhakkak ki aynı zamanda anlaşılmamak da ister.''

Friedrich Nietzsche


''Bilgi, iyi yazmanın kaynağıdır.''

Horatius


''Bilgiyi, yazı ile pekiştirin.''

Hz. Muhammed (sav.)

 

Sağlıcakla ve yazıyla kalın.

SÖZ UÇAR YAZI KALIR


Yazan: Mehmet Öztürk

Yorum Gönder

0 Yorumlar