Hoca Ahmed Yesevi Kimdir? Hoca Ahmed Yesevi Kimdir? - Manevihanem

Hoca Ahmed Yesevi Kimdir?

Hoca Ahmed Yesevi Kimdir? Ahmed Yesevi Kimdir? Ahmed Yesevi'nin Hayatı, Nerede Yaşadı...


Asıl adı AHMED BİN İBRAHİM BİN İLYAS YESEVİ olan Hoca Ahmed Yesevi, Doğumu net olarak bilinmese de 1093 yılında, Kazak bozkırının bir beldesinde bugün ki Sayram’da  doğduğuna kabul görülmüştür. Babası  İbrahim bin İlyas köyde alim ve şeyh olduğu kaynaklarda mevcuttur. Kaynaklara göre babası müridinin kızıyla evlenmiş,  Annesinin ismi  Ayşe Hatun olarak bilinir.  Babasının da şeyh ve mutasavvıf olması hasebiyle ilme, ilgiye ve tasavvufa erken yaşlarda babasından ders almaya başlamış. Ancak  önce annesini 6-7 yaşlarında da babasını kaybedince Türkistan’ın Yesi şehrine gitmiş, orada Arslan Bab’a öğrenci olmuştur.

(Hoca Ahmed Yesevi)

Bir inanışa göre, Hz peygamber ashabıyla otururken bir tabak hurma getirilmiş, hurma tabağından bir tane hurma düşünce Hz peygamberin, “Bu yere düşen hurma Ahmed adlı birinin kısmetidir, bunu kendisine verin.” demiş. Arslan Bab haricinde kimse bu yükü yüklenmemiştir. Aradan dört yüz sene geçmiş dört yüz sene sonra Arslan Bab, Yesevi’yi bulmuş ve emanetini teslim etmiş. Bu nedenle ilk irşadını, Hz peygamberden hurma vasıtasıyla almış.

(Sara Şehri Girişi)

Çağın en kıymetli alimlerinden Yusuf Hemedani Ahmed Yesevi için yeni bir gönül kapısını sonuna kadar açmış, bu genç ereni himayesine almıştır Hocası, Ahmed Yesevi’yi İslam’ın esaslarına sıkı sıkıya bağlı olarak yetiştirmiş.  Ahmed Yesevi, bütün ilimlerini hocası Arslan Bab’tann öğrenmiştir. Arap dilini fars dilini çok iyi derecesinde bilirmiş. Ve hocası  Arslan Bab Ahmed Yesevi’yi yeni yoldaş bulması ve iyice pişmesi için onu Buhara’ya da  göndermiştir.

(Türkistan(Yesi) Şehri)


Kendisinin: “34 yaşımda alim ve bilge oldum” sözü de kendisini çok iyi tasavvur etmiş.

Hocasının vesilesiyle Türkistan’a gelip tekkesini kuruyor ve irşada başlıyor. Burada müritleri çevresinde pişmeye başlayıp dünyanın dört bir tarafına Hoca Ahmed Yesevi’nin isteğiyle gidip İslamiyet'i anlatıyorlarmış. .

Yesevi'ye tarikatının mukayese kabul etmez derecede ki gücü bir Türk tarafından kurulan ve tam da Türklerin akın akın İslamiyet ile şereflendikleri bir zamanda ortaya çıkmış olması kaynaklanmaktadır. Türkler için inançtan sosyal hayata, Türk yaşayışından çevresini  belirleyen bir yol olmuştur. Bu bakımdan tasavvuf hayatını yani İslamiyet'in yeni bir yorumlama tarzının Türk sofisi ve Türk tarikat devrinin başlangıcıdır. Fakat şu anda Yesevi tarikatı olmasa da etkilenilmiş olan tarikatlar vardır.

Hoca Ahmed Yesevi’yi en iyi anlamanın yolu tasavvuf edebiyatını ilk örneği olan kendi yapıtı Divan-ı Hikmet’e bakmak en doğru yol olacaktır.

(Divan-ı Hikmet)


Rivayet edilir ki 63 yaşına geldiğinde peygamberimizin vefat etmesinden dolayı artık yeryüzünde olmak istemeyip kendisi için yeryüzünde yaptırdığı mescitte, ömrünün geri kalanını orada geçirmiştir.

Tam net olmamakla birlikte Hoca Ahmed Yesevi’nin 1166 yılında vefat ettiği kabul görülür.

(Hoca Ahmed Yesevi Türbesi)

YAZAN
MUAZ ÖZATAK

HAZIRLAYAN
MUHAMMED ENES YENİDÜNYA


Yorum Gönder

0 Yorumlar